Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor och svar som våra kunder undrar över. Om du inte hittar just din fråga får du gärna kontakta kundservice.

Vanligaste Frågorna

 

Hur tecknar jag elavtal?
Du kan teckna elavtal med Nordic Green Energy hos kundservice, på hemsidan eller via återförsäljare. Kundservice har telefon 08-20 51 00. Tänk på att du själv måste säga upp ditt befintliga elavtal med din gamla elleverantör.

Var hittar jag information om min elförbrukning?
Mina sidor hittar du fakturerad förbrukad el och beräknad årsförbrukning.

Hur anmäler jag autogiro?
Med autogiro sker dina betalningar till oss automatiskt, med rätt belopp på rätt dag. Autogiro beställer du via denna länk.

Vilka uppgifter behöver jag för att teckna ett elavtal?
Den person som står på det befintliga nätavtalet kan teckna ett elavtal med oss. Från ditt nätbolag får du dina anläggningsuppgifter (Anläggnings-ID och nätområde). Tänk på att startdatum för ditt elavtal ska vara detsamma som startdatum på ditt nätavtal.

Vad är förnybar el?
Förut pratade man ofta om grön el, i dag används istället förnybar el eftersom det berättar om ursprunget till elkraften. Förnybar el produceras på ett hållbart sätt. El från Nordic Green Energy är 100 procent förnybar el och vi erbjuder inga elavtal med koppling till kärnkraft eller fossila bränslen. All el är producerad i Norden och kommer enbart från sol, vind och vatten.

Hur gör jag för att minska min elförbrukning och elkostnad?
Om du har ett rörligt elavtal kan du dra ner på elkostnaderna genom att energieffektivisera i hemmet. Ta del av våra energispar-tips här. Du kan också begära om ett timmätt elavtal. Då kan du anpassa din elförbrukning till de timmar på dygnet när elen är som billigast.

Vilka faktureringsalternativ har ni?
Vi fakturerar via e-faktura, e-postfaktura, Kivra eller pappersfaktura. Du kan alltid kombinera med betalning via autogiro. Här kan du läsa mer om fakturor och betalning.

Jag försöker anmäla e-faktura men hittar inte ert namn?
Sök på vårt juridiska namn: ”Switch Nordic Green AB”.

Hur flyttar jag med elavtalet till min nya adress?
Det är enkelt. Följ guiden på vår flyttsida när du vill flytta. Ta fram din elfaktura så går det ännu fortare!

Var hittar jag inloggningsuppgifter till Mina Sidor?
Vår kundservice hjälper dig med dina inloggningsuppgifter.

Vem kontaktar jag vid strömavbrott?
Vid strömavbrott ska du vända dig till ditt nätbolag. De äger ledningarna och levererar elkraften du köpt av oss. Exempel på nätbolag är Vattenfall, Ellevio och Eon.

Hur använder jag min ångerrätt?
Enligt distanshandelslagen har du alltid 14 dagars ångerrätt från datumet då avtalet tecknades. Du kan fylla i ett digitalt ångerformulär här eller skriva ut en ångerblankett här.

Vad tycker andra kunder om Nordic Green Energy?
Kundnöjdhet är högst prioriterat hos oss och har kontinuerliga kvalitetsbedömningar. Bland annat genomförs en kundservicemätning när kunder varit i kontakt med kundtjänst, alla informeras och uppmuntras att lämna omdömen på Reco eller Trustpilot. Det genomförs även en årlig kundundersökning. Skulle något trots allt gå fel, finns Nordic Green Energys kundombudsman för att hjälpa till.

Här kan du läsa omdömen på Reco.

Lämna gärna feedback här.

Fakturafrågor

Jag förstår inte min elfaktura
Här finner du en förklaring av hur elfakturan fungerar.

Vilka faktureringsalternativ har ni?
Vi fakturerar via e-faktura, e-postfaktura, Kivra eller pappersfaktura. Du kan alltid kombinera med betalning via autogiro. Läs mer om fakturor och betalningssätt här.

Varför står det inte Nordic Green Energy som betalningsmottagare på fakturan?
När du betalar din elfaktura till oss står vårt juridiska namn Switch Nordic Green AB som betalningsmottagare. Inkasso- och påminnelsefakturor betalas till vår leverantör Ropo Capital. Du hittar deras kontaktuppgifter här.

Vad påverkar min elkostnad varje månad?
Din elkostnad påverkas av hur mycket el du har förbrukat och av ditt elpris. Har du ett fast elpris betalar du samma pris för elen medan förbrukningen kan variera. Har du ett rörligt elpris kan både ditt elpris och din förbrukning variera från månad till månad.

Elmarknaden

Varför är elen så dyr just nu?
Elpriset styrs av utbud och efterfrågan, det vill säga hur mycket el som produceras och hur mycket el som efterfrågas. Den elproduktion med lägst produktionskostnader används först, sedan tas dyrare anläggningar in allt eftersom. I Sverige används främst el från vatten-, kärn- och vindkraft. Vatten- och vindkraft släpper inte ut någon koldioxid vid försåld el.

Ibland har vi ett överskott på el men vissa tider på dygnet räcker inte den billiga och koldioxidsnåla elen. Då måste vi använda fossil energi eller importera el från andra länder, vilket är mycket dyrare. Vindkraften är väderberoende och producerar bara el när det blåser. Vattenkraften är beroende av nederbörd men går att lagra i magasin och använda när det behövs.

Eftersom Sverige är en del av den europeiska elmarknaden, påverkas vi även av vad som händer i andra länder. Tyskland och vissa andra länder i Europa förbrukar normalt sett mycket naturgas. I samband med kriget i Ukraina strypte Ryssland gasleveranserna till Europa vilket har skapat energibrist.

Transporten av el påverkar också elpriserna. En stor del av Sveriges el produceras i vind- och vattenkraftverk i norra Sverige. När elen sedan ska skickas ut i landet görs det via transmissionsnätet. Ledningarna i transmissionsnätet har begränsningar i hur mycket el som kan transporteras på samma gång, och när det blir kapacitetsbrist så stiger priset. Oftast blir elen dyrast i elområde 4 (södra Sverige).

Vad är skillnaden på elhandelsbolag och nätbolag?
Elhandelsbolaget (elbolaget) levererar den el du förbrukar. Nordic Green Energy är ett elhandelsbolag.  Nätbolaget äger och underhåller elledningarna fram till din bostad samt mäter din elförbrukning. Nätbolaget skickar en egen faktura till dig. Exempel på nätbolag är Vattenfall, Ellevio och Eon.

Hur fungerar handeln med el?
På nordiska elbörsen Nord Pool, säljer elproducenterna sin el till elhandelsbolagen. Dessa säljer i sin tur vidare till konsumenterna. Priset på Nord Pool (också kallat spotpris) styrs av tillgång och efterfrågan, precis som på en vanlig aktiebörs. Elpriset påverkas också av väderförhållanden, världsmarknadspriser på fossila bränslen, politiska beslut, miljörestriktioner och valutaförändringar.

Vad är ursprungsmärkning?
Ursprungsmärkningen garanterar och informerar kunden om varifrån elkraften kommer (t ex sol, vind eller vatten) och hur produktionen påverkar miljön. Den berättar också hur mycket olika typer av el förstör miljön. Exempelvis olja och kol har en starkt negativ inverkan på miljön.

Avtal & Priser

Vilka olika elavtal erbjuder ni?
Du kan välja mellan våra produkter SolVatten Vind. Alla våra elavtal innehåller el från 100% förnybara energikällor. Teckna ett elavtal här.

Vem kan teckna elavtal med er?
Alla som har ett elavtal med ett nätbolag kan bli kund hos Nordic Green Energy.

När måste jag senast teckna ett elavtal?
Du behöver teckna ett elavtal senast 14 dagar innan önskad leverans. Det är viktigt att vi får alla dina uppgifter, annars kan leveransen försenas. Du behöver ha dina anläggningsuppgifter (AnläggningsID och områdesID, dessa finner du på nätfakturan). Ska du flytta in på ny adress kan leveransen ske tidigare, hör med oss om när. Du som tecknar avtal behöver även stå på nätavtalet, som du ordnar med nätägaren i ditt område.

Jag vill teckna ett timprisavtal för att kunna styra min elförbrukning per timme. Hur gör jag det?
Alla våra rörliga elavtal är anpassade efter timmätning men för att betala timpris behöver du en timavläst elmätare i hemmet. Timmätaren mäter din elkonsumtion per timme och du faktureras sedan efter den el du förbrukat just då. Du börjar med att meddela oss att du vill lägga till timmätning i ditt rörliga elavtal. Sedan kontaktar vi din nätägare som ser till att du har en korrekt elmätare på plats. Läs mer om timmätning och timpriser här.

Varför kan jag inte välja ”fast pris”?
Vi har tagit fram nya produkter och erbjudanden för att våra kunder ska få konkurrenskraftiga elavtal som på sikt är billigare än andra elavtal (fast pris). Just nu erbjuder vi rörliga elavtal med miljömärkningen EKOenergy som tillval. Läs mer om våra elavtal här.

Jag har tecknat ett Mixavtal. Vad innebär det?
Mixavtalet är ett kombinerat elavtal där du betalar 50 % rörligt pris och 50 % till ett fast pris. Det innebär att hälften av din förbrukning faktureras till ett fast pris som inte förändras, och den andra hälften till ett rörligt pris som följer Nord Pool Spot-marknaden varje månad. Genom det här avtalet drar du nytta av lägre priser när marknaden går ner och begränsar din risk när marknaden går upp.

Jag har ett Mixavtal och vill se aktuella månadspriser för den rörliga delen.
De senaste månadsspotpriserna från Nord Pool hittar du på elen.nu/elprishistorik/elpriser-2022/

Jag har ett Trygghetsavtal – rörligt pris med pristak. Vad innebär det?
Med Trygghetsavtalet får du ett rörligt pris som följer elmarknadens svängningar men med ett pristak som skyddar dig från extrema prishöjningar. Den stora fördelen är att du drar du nytta av prisnedgångarna med ett rörligt pris (som är spotpriset på Nord Pool), men att pristaket skyddar dig till en viss nivå. Pristaket gäller under en avtalad period.

Hur räknar ni ut om jag når pristaket?
Efter varje månad sammanställer vi din förbrukning och vad den har kostat timme för timme. Med dessa uppgifter räknar vi ut ditt så kallade volymvägda medelspotpris för månaden som gått, vilket blir det elpris som står på fakturan. Förenklat är det genomsnittspriset under månaden. Skulle det vara högre än ditt pristak, krediterar vi den del som överstiger taket. (En enskild timme kan därför bli högre än pristaket).

Varför varierar priset mellan två anläggningar även om jag har samma avtal på båda?
En timmätt elmätare gör månadens rörliga elpris ”personligt” för varje enskild anläggning. Prisskillnaden beror alltså helt och hållet på hur förbrukningen fördelas de olika timmarna under månaden och elprisets timvisa variation.

Var kan jag följa spotpriserna (inköpspriser)?
Du kan alltid se elbörsen Nord Pools dagsaktuella spotpris på el på här.

Var kan jag hitta en prisöversikt av era rörliga elpriser?
Det senaste årets rörliga elpriser finns att ta del av här.

Vad är anläggnings-id?
Den 18-siffriga kod som elnätsföretaget använder för att hålla reda på vilken anläggning som är din. Kontakta ditt nätbolag för att få ditt anläggnings-ID.

Vad innebär fullmakt?
Nordic Green Energy använder fullmakt på samma sätt som de flesta andra i elmarknadsbranschen. Fullmakten finns till för att hjälpa kunder att byta från ett elbolag till ett annat och behöver undertecknas för att vara giltig. Fullmakten ger rätt att inhämta information om slutdatum för det nuvarande elavtalet, information från nätägaren om att nätavtal finns samt uppgift om årsförbrukning. Ingen annan information inhämtas eller tjänst utförs för kundens räkning. Fullmaktsförfarandet är dessutom inget som kostar något utan en tjänst som tillhandahålls för att förenkla bytet av elbolag.

Hur säger jag upp mitt elavtal?
När du tecknat elavtal med en annan leverantör får vi en uppsägning från ditt nätbolag. Tänk på att kontrollera vad du har för elavtal innan du byter, så att du inte riskerar lösenavgift om du har tid kvar på ditt nuvarande avtal.

Vad händer om jag bryter mitt elavtal i förtid?
Om du bryter ett bundet elavtal i förtid tar vi ut en lösenavgift för den kvarvarande tiden i enlighet med våra avtalsvillkor.

Vad händer när mitt elavtal löper ut?
I anslutning till att avtalet löper ut, kommer Nordic Green Energy att meddela dig om detta. Om du, vid avtalets utgång, varken förnyar eller säger upp avtalet, förlängs det automatiskt med avtalsformen Normalpris, till det pris som framgår av Nordic Green Energys meddelande till dig.

Vad kostar förnybar el hos Nordic Green Energy?
Se våra aktuella erbjudanden och avtal här. Kostnaden för el har två delar, elförbrukning och elnätsavgift. Elnätskostnader kommer på en separat faktura och betalas till nätbolaget i ditt område. Elkraftskostnaderna består av priset på elen, elcertifikatsavgift, energiskatt samt 25% moms.

Vad är elcertifikatsavgift?
Lagen om elcertifikat trädde i kraft 2003. Dess syfte är att gynna produktionen av el från förnybara energikällor såsom vindkraft, viss vattenkraft och solenergi. Producenter av förnybar el får ett elcertifikat av staten för varje MWh som producerats. Genom försäljningen av elcertifikat till elhandelsbolag får producenterna en extra intäkt utöver intäkterna från elförsäljningen. Därigenom ökar de förnybara energikällornas möjlighet att konkurrera med icke förnybara källor.

Vad är rörligt elpris?
Ett rörligt elpris följer elmarknadens svängningar. Det rörliga elpriset baseras på elbörsen Nord Pools timpris på el, det så kallade spotpriset. Vårt inköpspris är ett volymvägt genomsnitt av den gångna månadens spotpriser på Nord Pool. I inköpspriset ingår bl.a kostnad för elcertifikat och avgifter till Svenska Kraftnät.

Vad händer om jag glömmer förlänga mitt elavtal?
Om du inte aktivt förlänger ditt elavtal läggs du, i enlighet med våra avtalsvillkor, över på vårt Normalpris. Normalpriset är ett rörligt inköpspris med tillkommande påslag och fast månadsavgift enligt särskilt meddelande vi skickar till dig när ditt tidsbundna avtal är på väg att löpa ut. Normalpriset har varken bindnings- eller uppsägningstid utöver de 14 dagar som ett leverantörsbyte tar.

Vad påverkar elpriset?
Elpriset påverkas av många olika faktorer. Väder, världsmarknadspriser på fossila bränslen, politiska beslut, miljörestriktioner och valutaförändringar är några av de viktigaste faktorerna. Utbud och efterfrågan är också något som inverkar på elpriset.

Du kan påverka din elkostnad genom att teckna ett fördelaktigt elavtal och genom att se över din energiförbrukning.

Ingår energiskatten i priset?
Sedan 1 januari 2018 fakturerar elbolag inte längre energiskatt. Energiskatten kommer istället faktureras av nätbolagen. Läs mer om detta här.

Varför är det viktigt att se över sitt elavtal?
Det är alltid viktigt att se över sitt elavtal och sin elleverantör. I de flesta fall är det mer lönsamt att göra ett aktivt elavtalsval än att ha ett obundet Anvisat avtal. Ett Anvisat avtal får du när du flyttar till en ny bostad och inte aktivt väljer elhandelsbolag eller avtalsform.

Hur jämför jag elpriser och elavtal?
Elmarknaden har varit avreglerad sedan 1996 och fri konkurrens råder. Som konsument kan du enkelt välja det elavtal som passar dig bäst och teckna avtal via elleverantörens kundservice eller hemsida. Jämför aktuella priser och elavtalserbjudanden på www.elpriskollen.se.

Flytt

Jag ska flytta. Hur för jag över elavtalet till min nya adress?
Det är enkelt. Följ guiden på vår flyttsida när du vill flytta med din el. Ta fram din elfaktura så går det ännu fortare.