[templatera id=”35509″]

Följ med på ett äventyr över Svalbards isvidder

Följ med på ett äventyr över Svalbards isvidder

2017-04-07

Igår gav sig fem norrmän ut på en två veckor lång expedition. Med hjälp av snowkites och med vinden som energikälla ska Svalbard Snowkite Expedition Green Wind korsa Svalbard. Deltagarna ska ta sig från söder till norr, genom det arktiska landskapet, över sprickande glaciärer och snötäckta berg.

– Vår målsättning är att kunna ta oss förbi alla hinder med hjälp av vinden. Den arktiska miljön är en tuff uppgift. Men med gemensamma krafter ska vi klara såväl glaciärsprickor, som nedkylning och möte med isbjörnar, säger Kari Schibevaag, en av de fem som ska ta sig an Svalbards vindar och oförutsägbara miljö.

Expeditionen kommer bli svår. Svalbards landskap är i snabb förändring på grund av miljö- och klimatförändringar. Här märks den globala uppvärmningen extra tydligt. Anledningen är att temperaturerna stiger dubbelt så snabbt i de arktiska miljöerna som på resten av jorden. Konsekvenserna märks främst i smältande isar och sprickande glaciärer, något som deltagarna blivit varse om.

– Vi har planerat expeditionen i två år. Men eftersom Svalbards landskap ändras så snabbt har vi fått ändra upplägg flera gånger. Områden som var tillgängliga för bara något år sedan går inte längre att passera, fortsätter Kari.

Precis som för expeditionen är vindkraft en av de förnybara energikällor som driver Nordic Green Energy. Likaså är klimatets välmående en fundamental fråga för både oss och deltagarna. Därför kändes det naturligt att Nordic Green Energy skulle vara en del av äventyret.

– Tillsammans med expeditionen vill vi skapa en större medvetenhet kring det som händer med vårt klimat och hur det påverkar vår planet. Att delta i denna expedition är ett sätt för oss som grönt elbolag att inspirera fler till en hållbar konsumtion, säger Hanna Radoncic Marknadschef på Nordic Green Energy.

Expeditionen kommer att filmas och reslutera i en dokumentär producerad av ShutterBird Production, i samarbete med Svalbard Snowkite Expedition Green Wind och Nordic Green Energy.

Följ expeditionen på www.polarvind.nu

Teckna Isbjörnsel – samla isbjörnar och få rabatt på vindkraft!

[templatera id=”27195″]