Fyra enkla energiåtgärder alla företag kan genomföra på en dag

2018-06-21

Att energieffektivisera ett företag kan låta som ett omfattande och krävande projekt. Men det finns många olika enkla och effektiva energiåtgärder som inte kräver någon större kraftansträngning. Här listar vi fyra enkla sätt för ert företag att göra en insats för miljön och samtidigt sänka era elräkningar.

Använd energieffektiv belysning
Lampor står vanligtvis för cirka 20 procent av elanvändningen i en lokal, vilket betyder att det finns stora möjligheter till energibesparing. Byt ut gamla lampor till nya, energieffektiva lampor. Lysdiodlampor (LED) är ett bra, miljövänligt alternativ då de inte innehåller några skadliga ämnen. En LED-lampa är dessutom ungefär fem gånger mer effektiv och har upp till 50 gånger längre livslängd än en glödlampa. Energimyndighetens app Lampguiden är ett bra verktyg för den som vill ha hjälp med att navigera i belysningsdjungeln.

Stäng av datorn när du lämnar för dagen
Det är ingen hemlighet att datorer och andra kontorsmaskiner är elslukare, men vad många inte vet är att det är standby-läget som är den största boven. Standby-elen står för ca 20 procent av elförbrukningen på arbetsplatsen. Känns det svårt att komma ihåg är en bra lösning att koppla en timer till eluttagen som stänger av elen vid utsatt tid.

Börja installera solpaneler
Solpaneler är en förnybar energikälla som ofta används som komplement till andra elavtal. Solpaneler har dessutom oftast en garanti på 25 år och kräver minimalt underhåll. Det är en lönsam investering både ekonomiskt och för miljön. Dessutom kan både bolag och privatpersoner söka investeringsstöd till solceller hos regeringen. En bra start är att läsa vår solcellsskola som tar upp allt du behöver veta om solceller.

Teckna ett grönt elavtal
Att byta till grön el kräver ingen stor kraftansträngning men det gör betydlig skillnad för miljön. Den gröna elen släpper inte ut någon koldioxid och förbrukar inte jordens resurser. Välj mellan sol-, vind-, eller vattenkraft. Få ett elavtal som passar ditt företag. Hör av dig till en av våra rådgivare, Mats Bengtsson eller Henry Wang.

[templatera id=”27195″]