Vad är en kilowattimme (kWh)?

2017-10-04

För många gör ordet kilowattimme att el och elavtal känns krångligare att förstå än vad det faktiskt är. Därför ska vi försöka förenkla begreppet.

En kilowattimme är den enhet som används för att mäta elenergi. Men det gör det kanske inte enklare att greppa. Därför kan det istället underlätta att tänka hur mycket 1 kilowattimme räcker. Vi tar ett exempel:

Det börjar bli höst och många väljer att stanna inomhus när regnet piskar utanför fönstret. Och när höstmörkret smyger sig på väljer du kanske att tända en extra lampa. Tänder du en vanlig 40 watts glödlampa räcker 1 kilowattimme för ljus i 25 timmar. Har du däremot en lågenergilampa på 9 watt kommer 1 kilowattimme räcka till hela 111 timmar ljus.

Du kanske väljer att unna dig en mysig filmkväll. Har du en LCD-tv på 42 tum kan du titta på film i över 7 timmar för 1 kilowattimme. Har du istället en plasma-tv i samma storlek räcker filmkvällen bara i 4,5 timme. Mitt i filmen blir du kanske sugen på en varm dryck. Kanske kaffe eller varför inte te? En kaffebryggare kan du ha påslagen i lite över 1 timme för att komma upp i 1 kilowattimme. En vattenkokare kan du använda i ca 40 minuter.

När filmen är slut kanske det fortfarande känns lite kallt och ruggigt, så du beslutar dig för att bada bastu. 1 kWh räcker då till 12 min bastubadande. Under 1 timme i bastun gör du alltså av med 5 kilowattimmar. Efter bastun är det dags för en dusch. Det blir ju trots allt ganska svettigt i bastun. 1 kWh räcker då till ca 2,5 minuter i duschen. Vill du ta en lite längre dusch, säg 15 minuter, då gör du av med nästan 7 kWh.

Under ett år gör ett svenskt medelhushåll av med ungefär 11000 kWh. Det motsvarar ca:

– 92 dygn i bastun
– 19 dygn i duschen
– 9 års filmtittande på en LCD-tv (42 tum)
– 6,5 års filmtittande på Plasma-tv (42 tum)
– 1 år och 4 månaders användande av kaffebryggaren
– 10 månaders användande av vattenkokare
– 31 år med konstant lysande vanlig glödlampa
– 139 år med konstant lysande lågenergilampa.

Varje vecka svarar vi på några korta frågor om el och elavtal i Podcasten Husky. Missa inte det!

Läs mer om våra gröna avtal och teckna HÄR.

[templatera id=”27195″]