[templatera id=”35509″]

nyheter_1

Allt du behöver veta om våra miljömärkningar

2017-02-20

 

Allt fler blir allt mer engagerade i miljö-och klimatfrågor. Många vill bidra till en hållbar framtid, men vet inte hur. Att lägga till en extra miljömärkning på elavtalet är något av det enklaste du kan göra för att bidra med något litet till något stort. Men vad är egentligen en miljömärkning? Vilken miljömärkning ska du välja? Vad kostar det? Och hur kan du se att ditt bidrag faktiskt gör skillnad?

Vår handelschef Jakob Jönsson svarar på några frågor om miljömärkningar.

Varför ska jag välja en miljömärkning?

– Det finns två huvudsakliga anledningar till varför du väljer att lägga till en miljömärkning på ditt elavtal. Det första är att du som konsument kan vara säker på att elen du betalar för verkligen produceras på ett sätt som är skonsamt för miljön. Miljömärkt el måste alltid uppfylla vissa kriterier där elproduktionen tar största hänsyn till djur och miljö. De kontrolleras kontinuerligt för att säkerställa att kraftverken verkligen uppfyller kriterierna. Även vi som elbolag kontrolleras årligen i en oberoende revision. På så sätt kan du som kund försäkra dig om att dina pengar går till miljömärkningarnas fonder.

Det andra är att du vill bidra till en hållbar framtid på ett enkelt sätt. Med ett miljömärkt elavtal bidrar du hela tiden till en bättre värld genom att stötta projekt som förbättrar för djur, natur och människor.

Vilka miljömärkningar erbjuder Nordic Green Energy?

– Hos oss kan du välja mellan Bra Miljöval eller EKOenergy.

Bra Miljöval är en svensk miljömärkning för el. De har hårda krav på de kraftverk som den märkta elen kommer från. Genom att välja Bra Miljöval stöttar du främst miljöprojekt i Sverige, men även i Norge och Finland. Projekten arbetar bland annat med att skapa bättre förutsättningar för djur och växter i vattendrag där det finns vattenkraftverk. De arbetar även med att energieffektivisera byggnader. Genom energieffektivisering minskas energikonsumtionen och därmed den påverkan produktionen av energi har på miljön.

EKOenergy är en internationell miljömärkning. Den stöttas av över 40 miljöorganisationer världen över. EKOenergy arbetar med miljö-och klimatprojekt. Genom miljöprojekten restaureras vattenkraftverk och vattenpassager för fiskar byggs. EKOenergy arbetar även med klimatprojekt som bygger ut och installerar förnybara energikällor i utvecklingsländer. Målet är att förbättra livssituationen för invånarna genom tillgång till el. Ökad tillgång på el ger bland annat större möjlighet för människor att söka information och jobb. Även utbildningen förbättras avsevärt. I längden bidrar det till minskade sociala klyftor och högre ekonomisk aktivitet i landet. Projekten ger alltså både kort-och långsiktiga, sociala och miljömässiga förbättringar.

Hur mycket kostar det att lägga till en miljömärkning?

– När du väljer att märka din el med Bra Miljöval eller EKOenergy ligger priset på 1,25 öre/kWh. Det är några tior extra per år för en person som bor i lägenhet och ett par hundralappar extra per år om du bor i villa. Ingen större utgift med andra ord.

Hur kan jag se vilka projekt mina pengar går till?

– Det du bidrar till går till miljömärkningarnas fonder för de olika projekten. De olika fonderna bidrar till flera olika projekt. Du kan se vilka projekt som ingår i de fonder dina pengar är med och bidrar till.

Bra Miljöval har en fondkarta där du kan klicka på och läsa om olika projekt som är igång eller som gjorts. Vi som elbolag kan också välja att stötta ett specifikt projekt genom Bra Miljöval. Vi har bland annat valt att stötta byggandet av en laxspärr i ett av de kraftverk vi hämtar vår el ifrån. Läs mer om det här.

Vill du följa EKOenergys projekt kan du göra det genom att prenumerera på deras nyhetsbrev som kommer ut en gång var tredje vecka. Du kan också följa dem på Facebook och Instagram.

Vill du vara med och stötta miljöprojekt i Sverige eller globalt?

Läs mer och lägg till Bra Miljöval eller EKOenergy.

Vill du lägga till en miljömärkning till ditt företag?

Upptäck fördelarna för ditt företag och lägg till Bra Miljöval eller EKOenergy.

[templatera id=”27195″]