Grattis familjen Svanström i Limhamn, Malmö, vinnare av priset Årets elsparare 2023. Med små men effektiva åtgärder och med styrning av elförbrukningen till dygnets billiga timmar har de visat en imponerande förmåga att spara el.

I slutet av förra året instiftades priserna Årets elsparföretag och Årets elsparare av Nordic Green Energy. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma de kunder som gjort insatser för att spara el. Konsumentpriset – Årets elsparare 2023 har nu tilldelats Ulrika Svanström med familj i Limhamn utanför Malmö.

– Det är jätteroligt att få det här priset – och överraskande! Vi är medvetna om elförbrukningen och gör flera saker för att spara el. Allt från att släcka lampor och stänga av hemelektronik till att ersätta långa bad mot korta duschar. Men framför allt har vi en app där vi kan följa elpriserna och på så sätt styra förbrukningen mot dygnets billiga timmar, som att tvätta på nätterna, säger Ulrika Svanström.

Höga elpriser var startskottet

Förra vinterns höga elpriser ligger bakom familjen Svanströms nya levnadsvanor, det var då de började fundera på om de kunde påverka de höga elräkningarna. I ett tidigt skede bytte de elavtal till ett timprisavtal för att på så sätt kunna nyttja elen när den var som billigast. Och trots att priserna på el inte varit lika höga i år, fortsätter familjen att tänka på elförbrukningen.

– Det är väldigt roligt att få dela ut det här priset till familjen Svanström för deras insatser att spara el. Framför allt för att de har implementerat ett nytt sätt att tänka kring de här frågorna. Och det familjen Svanström har gjort kan alla göra, det kräver inga stora investeringar utan bara ett sunt förnuft och ett intresse av att använda sig av den teknik som finns, säger Lars Jungerth, affärsområdeschef konsument på Nordic Green Energy.

Beräkning:
Familjen Svanström blev kunder hos Nordic Green Energy 2017. Årsförbrukningen var då 21 417 kWh. Förra året landade förbrukningen på 15 274 kWh. En minskning på årsbasis med 6 143 kWh, vilket motsvarar 28,7 % lägre förbrukning mellan 2017 och 2023.

Motivering:
Ulrika Svanström har på ett innovativt sätt utfört elbesparande åtgärder med deras timprisavtal som gynnat både ekonomi och miljö. Genom att bland annat korta ner tid för duschning, sluta bada i badkaret och styra förbrukningen av hushållsapparater till billiga timmar på dygnet.

Om Årets elsparare:
Nordic Green Energy delar ut priset Årets elsparare för att uppmärksamma personer som skapat smarta och hållbara lösningar som lett till minskad elförbrukning.
Deltagarna har själva fått motivera varför de ska vinna, därefter har Nordic Green Energy valt ut vinnaren som belönas med blommor, diplom och ett presentkort på Naturkompaniet.