Allt om förnybar energi

Som kund hos oss bidrar du till ett bättre klimat. All din el är förnybar och baseras på sol, vind och vatten. Det innebär att elen produceras helt utan koldioxidutsläpp, ständigt förnyas och därför är mer skonsam för miljön.

Klimatet behöver förnybar energi

Har du varit inne i ett växthus någon gång? Du kanske kommer ihåg att det är varmt och fuktigt. Växthusets väggar släpper in solljuset, men hindrar värmen från att stråla ut.

Vår jord värms upp på samma sätt: växthusgaser, exempelvis koldioxid, hindrar solens värmestrålning från att reflekteras ut i rymden. I stället studsar värmen fram och tillbaka i atmosfären och värmer upp jordytan. Utan den så kallade växthuseffekten skulle jordens medeltemperatur ligga runt -18 grader.

Förnybar el har minimal klimatpåverkan och är det bästa alternativet för dig som ansvarstagande konsument. Exempel på förnybara källor är sol, vind, biobränslen och vattenkraft.

Skillnaden mellan förnybart och fossilfritt

De flesta svenska elbolag erbjuder idag fossilfri eller förnybar el. Det är inte helt lätt att hålla isär begreppen och förstå skillnaden. Därför har vi gjort det enkelt: alla våra kunder får förnybar el från sol, vind och vatten. Fossilfritt innebär däremot att elen även kommer från kärnkraft som baseras på uran. Det är inte en förnybar energikälla men produktionen räknas som koldioxidfri.

Att byta till förnybar el är en bra början

Det senaste seklet har människan ökat sina koldioxutsläpp många gånger om. Det har medfört att växthuseffekten skenat iväg. Bovarna i dramat är framför allt kol och olja, som släpper ut stora mängder koldioxid när de förbränns. Men även vanlig boskap som kor bidrar till uppvärmningen med sina “avgaser”.

Jordens medeltemperatur stiger hela tiden, vilket förändrar vår livsmiljö. Här uppe i Norden kanske vi tycker det är skönt med ett lite varmare klimat. Men längre söderut innebär uppvärmningen minskad vattentillgång och utbredd torka.

Många djur och växter kan heller inte anpassa sig till värmen och dör därför ut. Vi har i längden inget annat val än att förändra sättet på vilket vi utvinner vår elenergi.

En bra början på förändringen är att byta till el som produceras av sol, vind och vatten. Vår förnybara el ger i stort sett ingen påverkan på klimatet och är därför skonsam för livsmiljön. Vatten- och vindkraft har funnits i många år och nu kommer solkraft starkt över hela världen. Vi på Nordic Green Energy har hämtat vår förnybara el från alla tre energikällor sedan 2000.