Så sparar du el hemma

Minska elförbrukningen redan idag. Här är några tips på hur du kan sänka energianvändningen i hemmet. All information kommer från energi & klimatrådgivningen.

Minska elförbrukningen

Här har du några enkla energibesparingstips som kommer hjälpa dig att spara energi och bli mer klimatsmart. Vi går igenom de vanligaste energitjuvarna i det genomsnittliga hemmet.

Kyl och frys

Om kylen eller frysen är gammal så är det ofta den som drar mest el i ditt hushåll. I genomsnitt är energianvändningen cirka 1 000 kWh per år för kyl och frys, vilket motsvarar cirka 1 500 kr per år.

 

Följande åtgärder kan minska energianvändningen:

A

Om din frys har en infrysningsknapp, kontrollera att den inte är intryckt, eftersom frysens kompressor går hela tiden i så fall.

A

Kontrollera att tätningslisten är tät genom att sätta ett papper mellan dörren och skåpet. Om pappret inte sitter fast när dörren är stängd läcker det troligtvis ut kyla den vägen.

A

Ställ inte in varm mat i kylen, det blir energikrävande att kyla ned den till kylskåpstemperatur.

A

Tina gärna fryst mat i kylen.

A

Dammsug ”gallret” på baksidan av kylen och frysen regelbundet. Se till att det finns luftspalter så att det kan komma fram luft till baksidan av frysen.

A

Frosta av frysen med jämna mellanrum.

A

Håll rätt temperatur, – 18 °C i frysen och cirka +5 °C i kylen.

A

När kylen eller frysen måste bytas, välj en med en bra energimärkning, A+ eller A++. (I en hyreslägenhet är det dock värden som bestämmer utrustning.)

Spisen

I genomsnitt används cirka 500 kWh/år för matlagning, vilket motsvarar cirka 750 kr/år. De moderna induktionshällarna är mer energieffektiva än de äldre modellerna med gjutjärnsplattor för matlagning.

 

A

Värm vatten i en vattenkokare istället för på spisen, den använder mindre mängd energi och det går dessutom fortare.

A

Se till att kastrullerna och stekpannan har en plan botten och är rätt storlek för den platta du använder.

A

Använd lock på kastrullen så mycket som möjligt.

A

Koka energisnåla ägg: Koka upp vattnet med äggen i. Stäng av plattan när vattnet kokar. Ställ timern på cirka 9 eller 7 minuter för hård- respektive löskokta ägg.

Diskmaskiner

Det kan gå åt tre gånger mer energi om du diskar för hand jämfört med en diskmaskin. Det förutsätter förstås att du inte sköljer av disken under rinnande varmt vatten innan du ställer in den i maskinen. Se till att diskmaskinen är kopplad till kallt vatten, då värms vattnet endast vid själva diskningen och i sköljningen. Ofta räcker det att ha en lägre temperatur för att disken ska bli ren. När du ska köpa ny utrustning, se till att välja en med en bra energimärkning. Den effektivaste diskmaskinen har klassen A+++

Tvätt och tork

I tvättstugan är det torkningen av kläderna som är mest energikrävande, det kan gå åt upp till tre gånger så mycket energi att torka kläderna jämfört med att tvätta dem. Välj alltid tvättmaskiner med en låg energianvändning, det finns idag tvättmaskiner i klassen A++. Jämfört med hur det var för 10 år sedan har tvättmaskinerna blivit mycket mer energieffektiva.

 

Några tips vid tvättning:

A

Tvätta inte för varmt, 40 grader räcker för en lagom smutsad tvätt.

A

Fyll maskinen. Idag finns det tvättmaskiner som väger tvätten och reglerar både vatten- och energiåtgång efter vikten, men det är fortfarande mer energieffektivt att tvätta med en full maskin.

Om du har ett torkskåp är det viktigt att det finns en fuktavkännare som känner av när tvätten är torr och då stänger av värmen. De mest energieffektiva torktumlarna är så kallade värmepumpstorktumlare. För att spara energi vid torkningen är det bra om tvätten är väl centrifugerad, minst 1 200 varv rekommenderas. Fuktavkänning minskar också energianvändningen. Det mest energieffektiva är naturligtvis att hängtorka tvätten.

Belysning

Byt ut dina glödlampor mot mer energieffektiva alternativ, LED-lampor eller lågenergilampor. En bra grundtanke är att alltid släcka i de rum man inte vistas i för tillfället.

Avstängda apparater spar energi

A

Låt laddarna vila. Dra ut laddare och småtransformatorer ur eluttaget när de inte används, ”stand-by” förlusten för en laddare är cirka 50 kWh/år eller 75 kr/år. Om du har flera apparater som används samtidigt, exempelvis en dator med scanner eller skrivare, kan du ansluta dessa till ett grenuttag med strömbrytare.

A

Stäng av teven och videon med avstängningsknappen istället för med fjärrkontrollen.

Räkna själv

Här kan du i detalj räkna ut hur mycket el du förbrukar via energismart.se

Vilket elavtal?

Nu när du vet din förbrukning, vilket elavtal ska du då välja? Vi hjälper dig att hitta rätt.