Så sparar du el hemma

Minska elförbrukningen redan idag. Här är några tips på hur du kan sänka energianvändningen i hemmet.

 

Minska elförbrukningen i hus & lägenhet

Genom att spara på elen kan du sänka både dina elkostnader och minska din klimatpåverkan. Vi går igenom de vanligaste energitjuvarna i det genomsnittliga hemmet. Följande åtgärder kan göra stor skillnad på elförbrukningen.

Uppvärmning

Uppvärmningskostnaden utgör vanligtvis den största elkostnaden, speciellt för villor och radhus. Genom att bara sänka inomhustemperaturen med en grad, minskar energianvändningen med fem procent.

A

Sänk värmen i utvalda rum. Hall och förråd behöver inte samma värme som sociala ytor och i sovrum rekommenderas ofta en svalare temperatur.

A

Se över din värmekälla. Värmepumpar som tar tillvara på värmen från vatten, luft, jord eller berg är fördelaktigt för både miljön och plånboken.

 

A

Spara under semestern. Dra ner på värmen och stäng av handdukstork och golvvärme när du är bortrest.

 

A

Drar det från fönster och ytterdörrar? Täta eventuella springor med tätningslister.

 

A

Se över husets isolering för att behålla mer värme. En stor del av värmen går ut via taket, i många fall behöver vinden en bättre isolering.

 

 

Kyl och frys

Kylar och frysar står på dygnet runt, året runt och är därför några av de produkter i hemmet som drar mest energi.

A

Titta på energimärkningen innan du köper nya vitvaror. Nya kylskåp och frysar drar betydligt mycket mindre el. Märkningen visar energiklassen på skalan A-G där A förbrukar minst el.

 

A

Om din frys har en infrysningsknapp, kontrollera att den inte är intryckt, eftersom frysens kompressor går hela tiden i så fall.

 

A

Kontrollera att tätningslisten är tät genom att sätta ett papper mellan dörren och skåpet. Om pappret inte sitter fast när dörren är stängd läcker det troligtvis ut kyla den vägen.

 

A

Ställ inte in varm mat i kylen, det blir energikrävande att kyla ned den till kylskåpstemperatur.

 

A

Tina gärna fryst mat i kylen.

A

Dammsug ”gallret” på baksidan av kylen och frysen regelbundet. Se till att det finns luftspalter så att det kan komma fram luft till baksidan av frysen.

 

A

Frosta av frysen med jämna mellanrum eller välj en självavfrostande frys.

 

A

Håll rätt temperatur, – 18 °C i frysen och cirka +5 °C i kylen.

 

 

Diskmaskiner

Det kan gå åt tre gånger mer energi om du diskar för hand jämfört med en diskmaskin. Det förutsätter förstås att du inte sköljer av disken under rinnande varmt vatten innan du ställer in den i maskinen. Se till att diskmaskinen är kopplad till kallt vatten, då värms vattnet endast vid själva diskningen och i sköljningen. Ofta räcker det att ha en lägre temperatur för att disken ska bli ren. På diskmaskiner visas energiklassen på skalan A-G och elanvändningen för 100 diskomgångar. Om du diskar oftare ökar energianvändningen jämfört med vad som visas på märkningen. Jämför energiklass och energianvändning per år när du ska köpa ny diskmaskin.

Tvätt och tork

I tvättstugan är det torkningen av kläderna som är mest energikrävande, det kan gå åt upp till tre gånger så mycket energi att torka kläderna jämfört med att tvätta dem. Välj alltid tvättmaskiner med en låg energianvändning och jämför energiklass och energianvändning per 100 tvättar.

Några tips vid tvättning:

A

Tvätta på det energimärkta tvättprogrammet Eco.

A

Fyll maskinen. Idag finns det tvättmaskiner som väger tvätten och reglerar både vatten- och energiåtgång efter vikten, men det är fortfarande mer energieffektivt att tvätta med en full maskin.

 

A

Tvätta vid 40-grader istället för 60-grader när det är möjligt. Då kan du nästan halvera energianvändningen.

 

A

Torka tvätten på en torkställning eller centrifugera ordentligt innan torkning i torktumlare.

 

Spisen

I genomsnitt används cirka 500 kWh/år för matlagning, vilket motsvarar cirka 750 kr/år. De moderna induktionshällarna är mer energieffektiva än de äldre modellerna med gjutjärnsplattor för matlagning.

A

Värm vatten i en vattenkokare istället för på spisen, den använder mindre mängd energi och det går dessutom fortare. 

A

Se till att kastrullerna och stekpannan har en plan botten och är rätt storlek för den platta du använder.

 

A

Använd lock på kastrullen så mycket som möjligt.

A

Koka energisnåla ägg: Koka upp vattnet med äggen i. Stäng av plattan när vattnet kokar. Ställ timern på cirka 9 eller 7 minuter för hård- respektive löskokta ägg.

 

Belysning

Vad har du för ljuskällor? Det mest effektiva energispartipset inom belysning är övergången till LED-lampor. En bra grundtanke är också att alltid släcka i de rum man inte vistas i för tillfället.

A

Släck lamporna när du inte behöver dem. Använd timers eller sensorer som tänder lamporna när någon är hemma.

 

A

Byt ut alla glödlampor mot LED. Fördelen med LED-lampor (Light Emitting Diode) är att jämförelsevis lite energi krävs för att uppnå samma ljusstyrka som en vanlig glödlampa, eller till och med en lågenergilampa.

 

A

Installera dimmers. Du sparar faktiskt energi med en mer dämpad belysning.

 

Hemelektronik

Hemelektronik är den energidel i hemmet som ökar mest. Tänk på att dra ut laddare, stänga av strömbrytare och välj energimärkta produkter.

A

Stäng av TV:n och datorn ordentligt. I äldre apparater drar stand-by också el. I de flesta nya varianter är dock inte stand-by längre något problem.

A

Titta på energimärkningen vid nya köp.

A

Stäng av datorn när den inte används. Även datorer i viloläge förbrukar el.

 

Informationen kommer från Energi- och klimatrådgivningen och Energimyndigheten.

 

Teckna ett elavtal med oss!

Se över din elförbrukning och välj ett elavtal med energi från förnybara källor. Då gör du skillnad för både miljön och plånboken.