Företaget bakom världens största beachvolleyhall, Ipanema Beach i Göteborg, vinner Nordic Green Energys pris Årets Elspararföretag. Detta tack vare innovativa och omfattande energibesparande åtgärder – som AI-teknik – vilket gynnat både ekonomi och miljö.

För första gången delar elbolaget Nordic Green Energy ut pris till Årets Elspararföretag. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma företag som gjort utmärkande insatser för att spara el. I år går priset till Ipanema Beach som bland annat installerat ett AI-system för att styra uppvärmningen i beachvolleyhallen.

– Det är jätteroligt att få det här priset som ett kvitto på att våra energibesparande åtgärder har gjort skillnad. Eftersom vi ägs av en ideell förening är det extra viktigt för oss att vi gör vad vi kan för att vara kostnadseffektiva och samtidigt miljömedvetna, säger Ulf Norman, vd på Ipanema Beach AB.

Förutom blommor och diplom mottar Ipanema Beach gratis elförbrukning till ett värde av 5000 kronor. På plats i Kviberg, Göteborg för att dela ut priset är Nordic Green Energys Affärsområdeschef Björn Visell.

– Det är så roligt att få dela ut det här priset för allra första gången! Ipanema Beach har gjort ett fantastiskt jobb och genom innovativa metoder har de kunnat spara stora mängder energi. De har inte bara sänkt sina kostnader utan de har dessutom gjort en insats för miljön, säger Björn.

Mellan 2021 och 2023 minskade Ipanema Beach sin elförbrukning med 22 procent.

Motivering:
Ipanema Beach har på ett innovativt sätt utfört elbesparande åtgärder som gynnat både ekonomi och miljö. Genom att bland annat installera AI-teknik och styra uppvärmningen till timmar med lägst elpris har de lyckats minska elförbrukningen med 22 procent från 2021 till 2023, utan att påverka inomhusklimatet. Tack vare dessa insatser kan göteborgarna fortsätta spela beachvollyboll året runt.

För att spara energi har Ipanema Beach:
• Installerat ett styrsystem med AI som gör att sanden kan värmas upp på natten. Den 2500 ton tunga sanden fungerar som ett värmemagasin så att bergvärmen kan köras fullt ut på nätterna.
• Bytt ut 276 takarmaturer till led i både hall och ekonomibyggnad.
• Installerat rörelsevakter.
• Schemalagt belysningen.
• Hyrt ut markyta för en tolvfotscontainer med ett batteri för att hämta el på nätterna och sälja på dagen.
• Ransonerat användningen av ventilation och ventilerat med självdrag.

Om Årets Elspararföretag:
Nordic Green Energy delar varje år ut priset Årets Elspararföretag och utmärkelsen uppmärksammar de företag som skapat smarta och hållbara lösningar som lett till minskad elförbrukning. De nominerade företagen 2023 var; Bauhaus, Göteborgs Domkyrkopastorat, Ipanema Beach, Medborgarhusföreningen Osby och Quality Hotel Friends.

Björn Visell, Nordic Green Energy och Ulf Norman, Ipanema Beach.