Antalet nyinstallerade solceller i Sverige slår rekord – också bland företag. Under 2021 köpte elbolaget Nordic Green Energy 986 MWh överskottsel från svenska företag, vilket är en fördubbling från 2020.

Enligt Energimyndigheten installerades 26 500 nya solcellsanläggningar i Sverige förra året, en ökning med hela 46 procent från 2020. Höga elpriser och klimatomställningen tros ligga bakom ökningen.

Främst handlar det om privatpersoner som sätter solceller på taket men under det senaste året har även företagare hakat på trenden, det visar ny statistik från Nordic Green Energy.
– Vi är såklart glada över att konsumenterna tar miljöfrågan på allvar men vi är inte förvånade. Att elen kommer från förnybara källor har varit viktigt för våra kunder sedan vi startade. Däremot blev vi positivt överraskade över hur många företag som nu installerar solceller, det handlar om allt från restauranger och butiker till kommuner och bostadsrättsföreningar, säger Björn Visell, Affärsområdeschef företag & offentlig sektor på Nordic Green Energy.

Mikroproducenter säljer rekordmycket el
Att installera solceller på taket handlar inte bara om att försörja fastigheten med el, dessutom går det att sälja överskottselen till elbolag. Nordic Green Energy har under 2021 köpt hela 6261 MWh från svenska solcellsägare varav 986 MWh från företag, vilket är en fördubbling från 2020.
– Solceller producerar faktiskt el året om men försäljning av överskottsel sker främst under årets soliga perioder. Det blir ett sätt för företagen att spara pengar men dessutom har vi förstått att många företag gör det för att visa kunderna att de är en del av klimatomställningen, säger Björn.

För mer information:
Björn Visell, Affärsområdeschef företag & offentlig sektor på Nordic Green Energy.
bjorn.visell@nordicgreen.se 0720-77 16 39

Nordic Green Energy grundades år 2000 och var först i Sverige med att endast leverera el från 100% förnybara källor. Bolaget erbjuder el från förnybara källor till privatpersoner, företag och offentlig sektor. Nordic Green Energy finns idag i Sverige och Finland. Företaget ingår i Fjordkraft, som räknas till ett av de största elhandelsbolagen i Norden med mer än en miljon kunder. www.nordicgreen.se