Att välja rätt elavtal

Vilket elavtal ska man välja? Att förstå vad det är man köper och tecknar avtal för är väldigt viktigt. Här kan du läsa mer om vad det innebär att teckna ett elavtal och vad det är man bör tänka på.

Vad ska man välja?

Visste du att fossilfritt inte är samma sak som förnybart? Varför ändras elpriser hela tiden?  Det är en del att tänka på när du ska skriva ett nytt elavtal. Därför har vi försökt svara på några av de viktigaste frågorna du kan ställas inför när du gör ditt val.

 
 
 
 

1. Prisjämförelsesajter

Det finns många elbolag i Sverige och många webbsidor som jämför deras priser. Tyvärr har många elbolag lömska paragrafer i sina avtalsvillkor som gör att de kan ändra på avgifterna efter att man tecknat ett avtal på en prisjämförelse-webbsida. Därför blir många personer lurade i det långa loppet när elbolaget väljer att plötsligt höja påslaget eller månadsavgiften vilket gör att avtalet blir mycket dyrare.

Vi på Nordic Green Energy arbetar inte på det sättet men många konkurrenter med liknande profil väljer att göra så för att tjäna mer pengar på ovetande kunder. Vårt tips är att läsa avtalsvillkoren!

2. Aktiva val & hållbarhet?

Det är många som tycker att det här med elavtal är svårt eller ointressant. Det kan kännas krångligt att förstå sig på och jobbigt att sätta sig in i. Men faktum är att det är väldigt enkelt att göra ett aktivt val av elavtal, och det kommer göra stor skillnad för både miljön och din ekonomi.

Varför är det viktigt att göra ett aktivt val av elavtal?

Har du inte gjort ett aktivt val att få din el från sol, vind eller vatten på ditt elavtal så finns det en stor chans att din el hämtas från både kärnkraft och/eller fossila bränslen.  Det är endast om du har gjort ett aktivt val som du kan säkerställa att den elen du använder har en s.k. ursprungsgaranti som garanterar el från förnybara källor samt att företaget du stöttar inte har ohållbara energikällor i sitt utbud.

3. Vad är förnybar el egentligen?

Förnybar el är el som genereras av källor som har minimal påverkan på klimatet och lämnar ett mindre avtryck på vår värld. Det är el som i Sverige vanligtvis kommer från sol, vind eller vatten.

 

 

 

4. Vad gör det för skillnad

…att teckna ett förnybart elavtal?

Om du inte aktivt väljer förnybar el får du automatiskt den så kallade “Residualmixen”. Den består av 35,43% fossila bränslen, 39,77% kärnkraft och endast 24,79% förnybar energi (2018). Ditt val spelar alltså stor roll!

Vi tar ett exempel. Vi säger att du bor i en normalstor villa. Genom att välja förnybar el besparar du miljön på närmre 7 ton koldioxidutsläpp varje år. Det är ca 7 flygresor tur och retur till Kanadensiska skidorten Whistler. Ett förnybart avtal släpper nämligen inte ut någon koldioxid till skillnad från ett avtal med el från kol och gas.

Dessutom sparar du pengar. Bor du i en normalstor villa kan du spara 1000-lappar på att göra ett aktivt val av elbolag och elavtal. För dig som kund kan du bara vinna på att engagera dig i ditt elavtal.

5. Varför ändras elpriset?

Elpriserna styrs huvudsakligen av marknadspriset på el. Man baserar detta pris utifrån tillgång och efterfrågan. Till exempel så skapas en stor efterfrågan under kalla vintrar som i sin tur driver upp priset. Perioder med mycket regn och snö påverkar däremot priserna neråt, eftersom vattenmagasinen fylls på.

6. Så, vilket elavtal ska du välja?

Vi tycker självklart att du ska välja ett elavtal med 100% förnybar energi, men du undrar säkert vilket sorts förnybart elavtal som man bör välja?

Hos oss kan du välja ett rörligt avtal eller ett rörligt avtal med pristak. Det beror på om du tycker om att ha flexibilitet eller om du vill känna dig trygg.

7. Så vad är skillnaden…

…mellan vår förnybara el och andra elbolag?

Efter att vi var först med att introducera 100% förnybar el som ett fungerande affärskoncept så följde många i våra fotspår. Det innebär att vi idag stolt kan konstatera att det är många bolag som erbjuder el från vatten, vind eller sol och att vår kamp för energi från förnybara källor har gett tydliga resultat.

Tyvärr så finns det viktiga skillnader i elavtalen och inom elbolagen som vanliga konsumenter sällan känner till. Läs vidare för att se ett par exempel.

8. Var kritisk…

när du beslutar om vilket elavtal du ska ha.

För gemene man så är el tråkigt. Elavtalet är något man sällan tänker på och man vill helst att det bara ska finnas där av nödvändighet och kosta så lite som möjligt. Tyvärr går många endast in på prisjämförelsesajter och tecknar första bästa elavtal och blir lurade i det långa loppet när avtalets tidsbegränsade kampanjerbjudande löper ut. Satsa på företag som alltid kommer att leverera förnybar el till bra pris till dig istället.

 
 
 
 
 

9. Tänk på vad du köper

Vilket elavtal du väljer bör också bero på vilket sorts företag det är som säljer det. En del elbolag kommunicerar t.ex. att de erbjuder “fossilfri energi” men det är inte samma sak som el från förnybara energikällor. Om du köper fossilfri energi så kommer sannolikt en del från kärnkraft, till exempel. Det vi menar med förnybar/grön energi betyder varken direkta utsläpp eller ämnen som behöver plockas upp ur marken och sedan slutförvaras. Det är rent, hållbart och förnybart – grönt helt enkelt.

Många av de större elbolagen har fortfarande kärnkraft och associationer med kolkraft – någonting de försöker sticka under mattan med genom att omdefiniera vad deras el är för något.

Sånt sysslar inte vi med.

10. Tänk på framtiden…

när du väljer elavtal. 

Det finns ett starkt värde i att köpa el från bolag som bara säljer förnybar el. Alla som säljer gör ju någon sorts vinst. Köper du från bolag som även levererar el från exempelvis ett kärnkraftverk kan vinsten tyvärr investeras där. Hos ett elbolag med el från förnybara källor investeras pengarna istället i förnybar produktion. Vill du se Sverige drivas av sol, vatten eller vind så ska du helt enkelt satsa på ansvarstagande elbolag istället för bolag som endast ser på klimatpåverkan som ett marknadsföringsknep.

 

Tänk smart. Tänk förnybart.

Allt du behöver göra är att teckna under elavtalet, resten sköter vi här på Nordic Green Energy. Teckna under direktmejla oss eller ring oss.

Vi hjälper dig att göra ett miljömedvetet val samtidigt som vi erbjuder dig ett vettigt elpris för din 100% förnybara el.