Att välja rätt elavtal

Vilket elavtal ska man välja? Att förstå vad det är man köper och tecknar avtal för är väldigt viktigt. Här kan du läsa mer om vad det innebär att teckna ett elavtal och vad det är man bör tänka på.

Vad ska man välja?

Visste du att det nästan alltid lönar sig ekonomiskt att göra ett aktivt elavtalsval? Och att rörliga elavtal historiskt sett är mer lönsamt? Det finns flera saker att tänka på när du ska skriva ett nytt elavtal. Därför har vi försökt svara på några av de viktigaste frågorna du kan ställas inför när du gör ditt val.

1. Gör ett aktivt val

Det är många som tycker att elavtal är både svårt och ointressant. Det kan kännas krångligt att förstå sig på och jobbigt att sätta sig in i. Men faktum är att det är väldigt enkelt att göra ett aktivt val av elavtal, och det kommer göra stor skillnad för både miljön och din ekonomi.

Varför är det viktigt att göra ett aktivt val av elavtal?
Har du inte gjort ett aktivt val av elavtalstyp och kraftkälla så finns det en stor chans att din elräkning blir dyrare och att elen hämtas från fossila bränslen. Det är endast om du har gjort ett aktivt val som du kan säkerställa att elen som står på ditt avtal kommer från din valda kraftkälla samt att företaget du stöttar inte har ohållbara energikällor i sitt utbud.

2. Vad är förnybar el egentligen?

Förnybar el är el som genereras av källor som har minimal påverkan på klimatet och lämnar ett mindre avtryck på vår värld. Det är el som i Sverige vanligtvis kommer från sol, vind eller vatten.

Om du inte aktivt väljer förnybar el får du automatiskt den så kallade “Residualmixen”. Den består av 63,94% fossila bränslen, 22,39% kärnkraft och endast 13,67% förnybar energi (2022). Källa: Energimarknadsinspektionen. Ditt val spelar alltså stor roll!

Vi tar ett exempel. Vi säger att du bor i en normalstor villa. Genom att välja förnybar el besparar du miljön på närmre 7 ton koldioxidutsläpp varje år. Det är ca 7 flygresor tur och retur till Kanadensiska skidorten Whistler. Ett förnybart avtal släpper nämligen inte ut någon koldioxid till skillnad från ett avtal med el från kol och gas.

Dessutom sparar du pengar. Bor du i en normalstor villa kan du spara 1000-lappar på att göra ett aktivt val av elbolag och elavtal. För dig som kund kan du bara vinna på att engagera dig i ditt elavtal.

3. Varför ändras elpriset?

Elpriserna styrs huvudsakligen av marknadspriset på el. Man baserar detta pris utifrån tillgång och efterfrågan. Till exempel så skapas en stor efterfrågan under kalla vintrar som i sin tur driver upp priset. Perioder med mycket regn och snö påverkar däremot priserna neråt, eftersom vattenmagasinen fylls på.

4. Så, vilket elavtal ska du välja?

När du tecknar ett elavtal hos oss kan du alltid välja vilken kraftkälla elen ska komma ifrån.

Hos oss kan du välja ett Rörligt månadspris, Rörligt timpris eller Mixavtal. Det beror på om du tycker om att ha flexibilitet eller om du vill känna dig trygg.

 

5. Så vad är skillnaden…

…mellan oss och andra elbolag?

Vi har sedan starten, år 2000, erbjudit konkurrenskraftiga elavtal med förnybar energi. På senare år har många andra elbolag följt våra fotspår. Det innebär att vi idag stolt kan konstatera att det är många bolag som erbjuder el från vatten, vind eller sol och att vår kamp för energi från förnybara källor har gett tydliga resultat.

Tyvärr så finns det viktiga skillnader i elavtalen och inom elbolagen som vanliga konsumenter sällan känner till. Läs vidare för att se ett par exempel.

6. Var kritisk…

…när du beslutar om vilket elavtal du ska ha.

För gemene man så är el tråkigt. Elavtalet är något man sällan tänker på och man vill helst att det bara ska finnas där av nödvändighet och kosta så lite som möjligt. Tyvärr är det många som missar att göra ett aktivt elavtalsval och hamnar på dyra anvisningsavtal. Satsa istället på en elleverantör som erbjuder förnybar energi till ett bra pris och som hjälper dig att minska förbrukningen.

7. Tänk på vad du köper

…när du väljer elavtal.

Det finns flera positiva aspekter med förnybar el. Om du köper el från förnybara källor investeras pengarna även i framtidens förnybara produktion.

Tänk smart. Tänk på framtiden.

Om du vill göra ett aktivt elavtalsval med förnybar energi har du kommit rätt. Teckna ditt elavtal direkt eller kontakta oss så berättar vi mer.

Vi hjälper dig att göra ett miljömedvetet val till ett bra pris!