Vinterns oberäkneliga elmarknad har fått många småföretagare att känna en oro för framtiden. Möjligheten att planera ekonomin är i många fall helt avgörande för att ett företag ska överleva och därför lanseras nu ett elavtal som gör det enklare för småföretagare att planera framåt.

För två år sedan började elpriserna stiga i Sverige och förbrukningen blev dyrare. Även om Sverige, som en av de största exportörerna av el i Europa, inte är beroende av fossilgas så kvarstår det faktum att det är en fri europeisk elmarknad med elhandel över gränserna. När Ryssland ströp exporten av naturgas till våra europeiska grannländer, och priserna på fossila bränslen gick upp, så steg efterfrågan på den svenskproducerade elen som blev dyrare.
Säkra elkraft och planera framåt

Energibolaget Nordic Green Energy har funnits på marknaden sedan år 2000 och ingår i elhandelskoncernen Elmera Group, som är noterad på Oslo Stock Exchange (OSE). Genom att göra om sin produkt som tidigare riktade sig mot stora kunder låter Nordic Green Energy nu även mindre företag binda upp sina elavtal. Det kan vara helt avgörande för många företagare som behöver kunna planera på lång sikt och känna en ökad ekonomisk trygghet i tider av osäkra elpriser som kan svänga från ena månaden till nästa.

– För två år sedan förändrades elmarknaden och profilkostnaderna stack all världens väg när prissvängningarna blev enorma. Produkten Fastpris med profileffekt gör att företag kan säkra sin elkraft med elavtal med bindningstider på ett till fem år, säger Björn Visell som är ansvarig för företagsförsäljning på Nordic Green Energy.


Företagsprodukten Fastpris med profileffekt

Nordic Green Energy tillgodoser el till både stora och små företagskunder och köper in kraften från den nordiska elbörsen Nord Pool. De var först i Sverige med att erbjuda elavtal med hundra procent förnybar energi från sol, vind och vatten. Fastpris med profileffekt försäkrar kunden mot marknadens höga spotpriser.

– Med vår produkt säkrar man energi under ett till fem år beroende på vad som passar kunden bäst. Man bokar en viss volym till ett bestämt pris. Förbrukar man mer får man betala spotpris för den del som ligger utanför den avtalade volymen och det blir därmed en justering. Förbrukar man mindre säljer vi av och betalar tillbaka mellanskillnaden, förklarar Björn.

Läs mer här om Nordic Green Energys elavtal

 

 

 

 

Björn Visell är ansvarig för företagsförsäljning
hos Nordic Green Energy.

PowerCell – ny avtalskund med energiförbrukning i fokus

Nordic Green Energy, och dess koncern, har över en miljon kunder i Sverige, Norge och Finland. En av dem är PowerCell, ett börsnoterat bolag som designar, utvecklar och tillverkar vätgaselektriska bränsleceller och system för flyg, fartyg och industrier på land. Applikationerna ska minska deras kunders koldioxidutsläpp och just hållbarhet är därför djupt förankrat hos bolaget.

– Eftersom vi vill hjälpa våra kunder att komma bort från fossilberoendet är det en självklarhet att vi väljer förnybart framställd el för vår verksamhet, säger Oscar Hamréus, Senior President och Head of People Operations på PowerCell Group.

PowerCell har Fastpris med profileffekt hos Nordic Green Energy där en del av priset är säkrat och en del rörligt för avvikande förbrukning.

– Vi jobbar aktivt med att ta ansvar för vår elförbrukning och ser kontinuerligt till att minska onödigt energianvändande i våra kontor och lokaler genom att byta ut äldre apparater motmoderna, mindre elkrävande varianter, säger Oscar.

Nordic Green Energy betonar vikten av att alla tar ett kollektivt ansvar för att sänka elförbrukningen i landet och planera långsiktigt för att lyckas effektivisera sin energianvändning under kommande år.

– Sparar man el genom att förbruka mindre så kan man hålla sig till den avtalade volymen i elavtalet. Det gör man både för egen vinnings skull rent ekonomiskt och för miljön, säger Björn Visell.

Offertförfrågan – elavtal till företag

 

 

Oscar Hamréus på PowerCell Group som valt elavtalet
Fastpris med profileffekt hos Nordic Green Energy.