Vet du vad du har för elavtal?

2017-10-10

Det är många som tycker att det här med elavtal är svårt. Det kan kännas krångligt att förstå sig på och jobbigt att sätta sig in i. Men faktum är att det är väldigt enkelt att göra ett aktivt val av elavtal, och det kommer göra stor skillnad för både miljön och din ekonomi.

Vi tar ett exempel. Vi säger att du bor i en normalstor villa*. Genom att välja grön el besparar du miljön på närmre 7 ton koldioxidutsläpp varje år. Det är ca 7 flygresor tur och retur till Kanadensiska skidorten Whistler. Ett grönt avtal släpper nämligen inte ut någon koldioxid till skillnad från ett avtal med el från kol och gas. Dessutom sparar du pengar. Bor du i en normalstor villa kan du spara 1000-lappar på att göra ett aktivt val av elbolag och elavtal.

Vilket elavtal ska du välja? Rörligt, fast eller Kvartalspris?
Vilket elavtal som passar dig beror på om du tycker om flexibilitet eller om du vill känna dig trygg. Du kan också välja elavtal utifrån om du har hög eller låg förbrukning.

Gillar du flexibilitet? Då är du ute efter ett rörligt avtal. Ett rörligt elpris följer elmarknadens svängningar. Det betyder att du kan ta del av prisfall, men du berörs också när elpriset plötsligt höjs. Rörliga avtal passar ofta boende med lite mindre förbrukning, exempelvis en mindre lägenhet eller sommarhus.

Gillar du trygghet? Då passar fast avtal dig. Med ett fast elavtal binder du elpriset i 1, 2, 3 eller 5 år. Då vet du vad ditt elpris kommer bli varje månad. Bor du i en villa eller en större lägenhet med högre elförbrukning kan det kännas tryggt med ett fast elpris så att du slipper oroa dig för plötsliga elprishöjningar.

Vill du vara både trygg och flexibel? Då passar Kvartalspris. Med Kvartalspris får du ett fast elpris under tre månader (ett kvartal), nästa kvartal får du ett nytt elpris. Samtidigt har du friheten att byta elavtal när du vill.

Teckna ett grönt elavtal HÄR eller hör av dig till vår kundservice på info@nordicgreen.se eller 08 – 20 51 00.

Varje vecka svarar vi på några korta frågor om el och elavtal i Podcasten Husky. Missa inte det!

*förbrukning på ca 20 000 kWh

Vår proffsiga kundservice hjälper dig gärna.

Kundservice hjälper dig: