Elavtal till första flytten

En av de mest spännande sakerna du gör i livet är att flytta hemifrån för första gången. Det är ett stort steg och det finns en hel del att tänka på. Som elen, till exempel. Vad ska du nu välja och vad behöver du tänka på? Oroa dig inte, vi hjälper dig.

Vad behöver man tänka på inför flytten?

 

Du behöver två avtal för att få el till din nya bostad:

Elavtal – med den som levererar elen till ditt hem, tex. Nordic Green Energy.

Elnätsavtal – med den som äger elnätet där bostaden är. Du kan inte välja elnätsleverantör.

Vi hjälper dig med allt. Ring oss på 08-20 51 00 eller teckna elavtal med oss direkt här på webbsidan.

Elavtal och elnätsavtal

 

Du behöver två avtal för att få el till ditt hem: ett elavtal och elnätsavtal. Men vi kan hjälpa dig med båda.

 

Elnätsavtal

Elnätsavtalet är mellan dig och företaget som äger elnätet i det område där bostaden finns. Du kan inte själv välja elnätsägare, men du behöver teckna ett elnätsavtal med dem. Vi kan hjälpa dig att teckna ett elnätsavtal när du tecknar elavtal hos oss. Det tar ca 10 dagar så gör detta i god tid innan flytten. Om du inte tecknar ett elnätsavtal så finns det ingen el när du flyttar in! Du kan se vem som äger nätet i ditt område här.

Elavtal

Ett elavtal tecknar du med den elleverantör som levererar elen till din bostad. Du väljer själv vem du vill köpa din el av. Spelar det någon roll vilken elleverantör du väljer? Ja, priserna kan variera och du kan påverka huruvida elen du köper har ursprungsgarantier eller inte.

Ursprungsgaranti

En s.k “ursprungsgaranti” säkerställer att elen du köper kommer från förnybara källor som t.ex. vind, vatten och sol.

Vad händer om jag inte gör ett aktivt val?

Om du inte väljer elleverantör får du ändå el till ditt hem. Men du får då ett s.k. anvisningsavtal som elnätsägaren ger dig. Dessa är ofta sämre för dig som kund än om du gör ett aktivt val.

 

 

 

Fast eller rörligt elpris?

När du väljer elavtal behöver du bestämma dig för fast eller rörligt elpris, eller ett mix av dessa som vi kallar vintersäkrat. Ett rörligt pris innebär att priset per kilowattimme följer elbörsen, och ändrar sig. Det brukar bli billigare i längden, eftersom du får del av kakan när elpriset sjunker. Ett fast pris innebär istället att du har samma elpris per kilowattimme under den avtalsperiod som du valt. Din elräkning varierar dock ändå varje månad beroende på hur mycket el du använder, men blir antagligen lite mer förutsägbar.