[templatera id=”35509″]

nyheter_1

SNART SLUT PÅ VATTENKRAFT MÄRKT MED BRA MILJÖVAL
– HUR PÅVERKAR DET DIG?

2016-11-04

Oberoende mäklare och elhandlare rapporterar nu om att 2016 års vattenkraft märkt med Bra Miljöval är på väg att ta slut. Vår handelschef Jakob Jönsson svarar på tre frågor om hur detta påverkar elmarknaden, Nordic Green Energy och dig som konsument av el märkt med Bra Miljöval.

Hur kan elen ta slut?
– Eftersom Naturskyddsföreningen har hårda krav på de kraftverk som får producera Bra Miljövalsmärkt el, så finns det ett begränsat utbud av el producerad från dessa kraftverk. Efterfrågan på Bra Miljövalsmärkt el har ökat. Och detta i kombination med att utbudet är extra begränsat på grund av torrt och kallt väder, gör att den Bra Miljövalsmärkta vattenkraften just nu är mycket nära att ta slut.

– Vi använder oss av ursprungsgarantier för att säkerställa att våra kunder som valt Bra Miljöval får el som kommer från ett godkänt kraftverk. Med hjälp av ursprungsgarantier kan vi spåra all den el som våra kunder förbrukat – från vattenkraftverket, vindkraftverket eller solpanelen till eluttaget hos någon av våra kunder.

Vad innebär detta för Nordic Green Energy?
– Vi tar inga onödiga risker när vi köper in el till våra kunder. I det här specifika fallet har vi redan köpt in nästan alla ursprungsgarantier som våra kunder kommer förbruka. Den enstaka procent av garantier vi saknar, kommer vi antagligen köpa in genom vindkraft märkt med Bra Miljöval. Den är något dyrare och kommer innebära en mindre merkostnad för oss som elhandlare. Men vi ser situationen som positiv. Att flera kunder gör ett aktivt val för en mer hållbar elproduktion tycker vi såklart är glimrandes.

Hur påverkar detta mig som kund? Kommer priset höjas?
– Det kommer varken påverka våra nuvarande eller nya kunder som valt eller väljer att teckna avtal med Bra Miljöval. Som elkonsument hos oss kan vara säker på att du får den el du valt till det pris vi anger – även när marknaden är turbulent. Det är vårt jobb som elhandlare att hantera.

[templatera id=”27195″]